Päť kultúrnych zariadení PSK získalo na projekty 3,6 milióna korún

19.08.2004 Celý región

Osvetové strediská vo Svidníku, Bardejove a Poprade, hvezdáreň v Humennom a múzeum v Hanušovciach nad Topľou získali na realizáciu projektov slovensko-poľske...
Osvetové strediská vo Svidníku, Bardejove a Poprade, hvezdáreň v Humennom a múzeum v Hanušovciach nad Topľou získali na realizáciu projektov slovensko-poľskej cezhraničnej spolupráce 3,6 milióna korún (90 tisíc EUR).

Organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) boli úspešné v prvom polroku t. r. v rámci výzvy Phare CBC Spoločný fond malých projektov slovensko-poľská spolupráca 2002 – 2003.
V rámci Phare CBC poľsko-slovenská spolupráca už realizuje v záverečnej fáze projekt Múzeá bez hraníc Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni.
PSK má v tohoročnom rozpočte 150 miliónov korún na činnosť 28 kultúrnych organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Pokrýva to približne dve tretiny ich potrieb, zvyšok si musia organizácie zabezpečiť z vlastnej činnosti a z iných zdrojov. V minulom roku čerpali z iných zdrojov tri milióny korún. V tomto roku získali múzeá a galérie v PSK navyše viac ako jeden milión korún z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR.
Najvyšší príspevok a to 30 000 EUR z úspešnej pätice dostane Vihorlatská hvezdáreň v Humennom na projekt Spoznajme sa cez hviezdy. Chce ním podporiť komunikáciu medzi inštitúciami, ktoré sa zaoberajú vyučovaním a výskumom v oblasti astronómie. Okrem poľských partnerov je zapojená aj Kysucká hvezdáreň. Osvetové strediská na jednorazové akcie, ale aj na aktivity v podobe kurzov, či seminárov získali viac ako 45 tisíc EUR. Vlastivedné múzeum Hanušovce nad Topľou dostane na realizáciu projektu Cesty minulosti - cesty súčasnosti 11 250 EUR. Jeho cieľom je výmena poznatkov získaných z archeologických výskumov v prihraničných regiónoch Prešov a Krosno.
(jj)
 

Vyberte región